Rezervaţia de zimbrii Vama Buzăului

Inaugurată în noiembrie 2008 la Vama Buzăului, numără în prezent 27 de exemplare, care trăiesc în același areal cu cerbi şi ciute. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare de păşune, însă intenția autorităților locale este să extindă împrejmuirea cu încă 80 de hectare de pădure. Edilii comunei Vama Buzăului au încercat să găsească o soluție mai ieftină de realizare a gardului împrejmuitor pentru cele 80 de hectare care vor constitui zona de semi-libertate a zimbrilor. De altfel, planul administratorilor este ca în viitor să elibereze zimbrii, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi cu această specie ocrotită la nivel european.

Rezervaţia de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România, după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani. Ea a fost realizată în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. Turiştii pot vizita zimbrii de la Vama Buzăului zilnic, intrarea costând 2 lei.

https://site.judbrasov.ro/page_Rezerva-ia-Natural-Valea-Zimbrilor_116.html 

Biserica Fortificată de la Hărman

Cu o istorie de peste 800 de ani, Cetatea Hărman este una din cele mai bine păstrate biserici din Țara Bârsei.

O primă atestare documentare a cetății Hărman este realizată în anul 1240, la 15 ani după alungarea Cavalerilor Teutoni de pe meleagurile Țării Bârsei și preluarea acestora de către cistercienii de la Bârsa. Această cetate este menționată într-un document redactat la acea vreme, unde regele maghiar Béla al IV-lea preciza: „…am hotărât să dăruim sfântului și venerabilului convent al mănăstirii cistercienilor, ca ajutor pentru cheltuielile sale, ce se vor face în fiecare an pentru folosul obștesc, al capitulului întregului ordin, unele biserici din Bârsa în părțile Transilvaniei, și anume cetatea Feldioara, Sînpetru, Hărman și Prejmer cu toate veniturile, drepturile și cele ce țin de ele”. 

 

Biserica-cetate din Hărman cu zidurile ei impunătoare, cu cele şapte tunuri apărare şi cu turnul clopotniţa vizibil de la distanţă este o bijuterie printre numeroasele biserici fortificate ale saşilor din Transilvania. Fortificaţiile şi-au pierdut scopul lor militar deja în secolul al XVII-lea, ele au fost însă folosite în continuare ca spaţii de depozitare, mai ales a proviziilor. Datorită acestui schimb de destinaţie, fortificaţiile au fost îngrijite în continuare şi păstrate până în zilele noastre.

Astăzi, cetatea se păstrează în condiții bune și îi așteaptă pe toți turiștii curioși să afle istoria edificiului din centrul Țării Bârsei, unică prin pictura murala a capelei, ce datează din secolul al XV-lea al carei ciclu de imagini descrie calea dobândirii mântuirii veșnice.

https://coroana-brasovului.ro/cetatea-harman-casa-cavalerilor-teutoni-si-cistercienilor

https://rom.harmaninfo.com/vizitare