Muzeul de Etnografie Rupea
Muzeul de Etnografie de la Rupea oferă vizitatorilor expoziţii care-i pot ajuta să înţeleagă viaţa din ultimul mileniu a locuitorior întregii zone, de la Rupea, Viscri, Saschiz şi din celelate sate învecinate.
Cei care vor să viziteze cetatea Rupea şi Muzeul de Etnografie au la dispoziţie un bilet comun pentru ambele obiective. Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008.
“Spaţiul de acum este mult mai generos decât cel al muzeului vechi. Colecţiile prezintă aspecte din viaţa locuitorilor din zona Rupea. În sala centrală de la parter este prezentată o scenă de sărbătoare din satul Viscri.


Înainte cu o zi de Sfinţii apostoli Petru şi Pavel, fetele adunau flori de câmp, iar băieţii adunau frunze de stejar şi împleteau coroane”, ne-a explicat curatorul muzeului.
Costumele tradiţionale sunt spectaculoase, fiind chiar cele purtate de mai multe generaţii de saşi de la Viscri, achiziţie mai veche a Muzeului de Etnografie, care până nu demult au stat închise în depozitele muzeului din Braşov, iar acum sunt expuse la Rupea, pentru a putea fi admirate de publicul larg.
https://www.primariarupea.ro/muzeul-etnografic-gheorghe-cernea-rupea/
Biserica Fortificată Criţ
Biserica fortificată din satul Criţ, loc în care acum mai bine de 400 de ani a fost adoptată prima lege şcolară rurală din Transilvania, se află pe un deal în mijlocul satului. În trecut această amplasare necesita prezenţa unui paznic al cetăţii care să fi fost cizmar sau măcar un bun meşter. Aceasta pentru simplul fapt că drumul către biserică este abrupt şi pavat cu pietre rotunde de râu. Mergând să participe la slujba de duminică, multe femei îşi rupeau aici tocurile, care erau întărite pe vremuri cu potcoave de cai. Aşadar un cizmar era absolut necesar pentru a face reparaţiile cu pricina înainte de intrarea în biserică.
Biserica şi satul istoric, ambele foarte bine păstrate, sunt înconjurate de un peisaj colinar idilic, ideal pentru plimbări către satele şi bisericile fortificate învecinate. Dacă doriți să trăiți istoria pe viu, veniți la Criț, unde aveți posibilităţi de cazare în câteva gospodării ţărăneşti restaurate cu multă delicateţe.

Biserica evanghelică fortificată Meșendorf

Biserica evanghelică din Meșendorf are o alură unitară, cu corul şi nava proporţionate, ambele boltite şi sprijinite la exterior de contraforturi egale. Un contrafort din nordul corului trădează însă locul vechii sacristii.
În perioada ultimelor prefaceri de biserici în vederea apărării împotriva turcilor şi războaielor interne, ambele corpuri ale bisericii au fost supraînălţate, doar că, la coronament, soluţiile de apărare au fost lăsate pe seama unui coridor de strajă din lemn, sprijinit pe console. Cu aceeaşi ocazie au dispărut bolţile interioare.
Din zestrea lor au fost neaşteptat conservate câteva cu cruci de ogive, pe care se pot descifra Dreapta Domnului (Dextra Domini) şi o Roză a Mariei, provenită chiar de la capătul de est al reţelei ogivale. Golul ferestrelor vechi a fost păstrat, dar decoraţiile originale au dispărut. La interior se regăseşte un tabernacol cu feronerie păstrată, dar nu neapărat medievală.
O valoare ieşită din comun o au însă panourile tribunei, pictate la 1765, de către Georg Rosenauer, pentru că încearcă să redea, într-o manieră naivă, peisaje cu ansambluri construite.
Fortificaţia se bazează şi pe turnul clopotniţă al bisericii, a cărui înălţime domină complexul.
https://brasovtourism.app/places/biserica-fortificata-mesendorf-m82d26bw6zwzcg

Delta din Carpaţi

Un “colţ de Rai” între munţi Delta din Carpaţi este arie naturală protejată, sit Natura 2000 şi Sit Ramsar, situată în Depresiunea Bârsei, judeţul Braşov.
Delta din Carpaţi – Doripesco înseamnă în primul rând armonia naturii. Peștele trăiește în mediu natural controlat, cu vegetație acvatică, stuf, păsări și animale de apă, această arie dispunând de 415 ha de apă, stufăriș, canale, pâraie, mlaștini, pajiști umede și inundabile şi este încă singurul Sit Ramsar din Regiunea 7 Centru.
Aici s-au identificat peste 200 specii de păsări sălbatice, dintre care unele protejate, incluse în convenții și directive internaţionale (Convenţia de la Berna, Directiva Păsări a UE), precum: stârcul pitic, stârcul roşu, barza neagră, rața roșie, eretele de stuf, crestețul pestriţ,cristelul de câmp etc.
Câteva dintre ele au cele mai numeroase populații cuibăritoare din centrul țării (stârcul roșu, eretele de stuf) iar altele poposese aici în migrație în număr mare pentru Transilvania (egreta mare, barza neagră, gârlița mare, chirighiţa neagră etc.). De asemenea, pe perioada unui an, numărul de exemplare ale păsărilor de apă depășește cifra de 20.000, îndeplinindu-se astfel un al criteriu important de desemnare a zonelor umede de importanță internațională.
Delta din Carpaţi – Doripesco înseamnă, în al doilea rând, pește creseut în mediu natural controlat și hrănit cu cereale de cea mai bună calitate. Doripesco nu realizează o cultură intensivăa peștelui și nu utilizează în procesul de creștere hrană granulată, ci doar cereale de cea mai bună calitate. Cele 415 ha de luciu de apă reprezintă o suprafaţă care asigură peștelui o creștere în mediu natural iar hrana cu cereale completează tot acest proces de creştere astfel încât clienții noștri să se bucure de produse proaspete și naturale.

Delta din Carpaţi – Doripesco înseamnă, în al treilea rând, produse tradiționale din peşte. Încă din cele mai vechi timpuri, una dintre ocupațiile populaţiei din Țara Bârsei a fost și pescuitul. Peștele era consumat în stare proaspătă sau conservat prin sărare și afiumare, constituind o delicatesă pentru mesele festive. Preluând rețetele aduse pe meleagurile noastre în epoca fanariotă de rușii lipoveni, sau pe cele aduse de coloniştii de origine germanică (sașii), Doripesco a devenit prima companie producătoare de peşte și produse procesate din pește care are atestat de produse tradiţionale.
https://www.deltadincarpati.ro/ro/