Peștera din Rașnov

La o distanță de numai 1,5 Km de Râșnov și 7,5 Km de Poiana Brașov, Peștera Valea Cetății (aflată în rezervația naturală cu același nume) este o atracție turistică de excepție aflată la doi pași de Cetatea Fortificată din Râșnov.

Micile lacuri ce oglindesc formațiuni enigmatice perfect modelate de apă și aer înconjoară o impozantă sală Catedrala care, cu cei peste 30.000 de metri cubi ai săi, deschide ochilor un tavan de poveste cu volute și arce de calcar de un alb cum rar poți vedea în lume.

Peștera Valea Cetății este relativ nouă în circuitul turistic, astfel că nu știm cât timp i-a luat apei să sape în stancă, să construiască galerii și să modeleze cu calcar unele din cele mai frumoase formațiuni, dar știm că a făcut un lucru minunat.

 

Ascunsă de bolovani, pietriș și aluvi care au alunecat de pe munte, au înfundat Valea Cetății Rasnovului, inundată de furtunile dese carascteristice Vârtejului Dracului (denumirea populară a zonei), peștera nu a fost vizibilă până în anul 1949.

Deși intrarea se făcea doar târâș, pasionații de speologie s-au strecurat prin intrarea îngustă pentru a descoperi minunile create de natură.

Lucrurile iau o întorsătură nouă în 2010, când printr-o administrare corectă și prin investiții considerabile peștera se alege cu o „cosmetizare” blândă care să nu influențeze mediul înconjurător.

Datorită amenajărilor făcute în 2010 Peștera Valea Cetății a putut fi înscrisă în circuitul turistic si a fost declarata ulterior ”Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii”. 

 

Peștera are un sistem de iluminat unic, cu led, tocmai în ideea de a nu deranja ecosistemul și coloniile de lilieci care și-au făcut casă aici. Potecile sunt realizate din fibră de sticlă pentru a fi sigure și „invizibile”. Lumina, reflexiile pe care micile lacuri le formează elimina sentimentul claustrofob de peștera și creează un peisaj feeric, de poveste.

Sala Mare este uimitoare prin frumusețea naturală, prin decorul spendit la care natura a lucrat sute de ani. Formațiuni de calcar alb, stalactite, sculputuri în piatră și culori deosebite încântă orice turist care intră în această peșteră unică.

Ce o face și mai deosebită? Acustica! Acesta este și motivul pentru care Filarmonica din Brașov organizează concerte fără nici un amplificator, fără nici un sistem de sunet.

https://www.pestera-valeacetatii.ro/legenda/